Ballongmagen kan vara IBS – här är 7 vanliga symptom

IBS kan ge tecken som svullen mage eller ballongmage, liksom ont i magen och oregelbundna toalettbesök. 15-20 procent av Sveriges befolkning lider av magproblem som kan kopplas till IBS.
Här är symptomen du ska ha koll på samt tips på hjälp.

IBS är förkortningen av irritable bowel syndrome som översätts till lättretlig eller överkänslig tarm. Att vara drabbad av IBS innebär att man har en funktionell störning i mag- och tarmkanalen. I Sverige har 40 procent av befolkningen återkommande problem med magen, 20 procent har magproblem som hindrar dem i vardagen och uppemot 20 procent har magproblem som kan kopplas till IBS.  

IBS ger symtom som;

ont i magen

När man har IBS innebär det en ökad känslighet i hela mag- och tarmkanalen, den funktionella störningen ger ofta magont som eskalerar när man äter och avtar när man tömt tarmen. Toalettbesöken kan bli oregelbundna liksom avföringens konsistens som kan variera mellan hård och lös. Till följd av att matsmältningen inte fungerar som den ska är gaser och en känsla av uppblåsthet vanliga symptom vid IBS. Stress och oro kan förvärra IBS-symptomen som skiljer sig från person till person.

Få hjälp att leva med IBS

IBS kan inte botas men med livsstilsförändringar, kostomlägg och naturliga hjälpmedel kan symptomen lindras och livskvaliteten öka. Här är några tips.

 • Minska stressen
  Stress förvärrar IBS-symptomen, försök därför att hitta sätt hur du kan minska stressen i vardagen. Yoga, mindfulness och andningsövningar kan hjälpa.
 • Lägg om kosten
  Hitta matvanor som fungerar för dig. Generella råd är att äta små och tätare måltider, undvika fet mat, starka kryddor och kaffe. Mat med mycket fibrer kan minska förstoppning. Fibrer från frukt kan minska besvären medan fibrer från sädesslag kan förvärra dem.​
 • Naturliga hjälpmedel
  Det finns naturliga hjälpmedel som lindrar IBS-symptom, till exempel Silicea Mag-Tarm  som  har en dokumenterad effekt vid IBS och andra magproblem.
  Silicea Mag-Tarm ger snabb lindring genom att den naturliga kiselgelen binder gaser, skadliga bakterier och deras gifter och transporterar ut dessa på naturlig väg. Gelen lägger sig även som en lugnande och skyddande hinna på tarmslemhinnan.
       

Kiselgel

Silicea Mag-Tarm gel innehåller finfördelat mineraliskt kisel. Kiselgelen består av kisel, syre och vatten. Den är naturlig och innehåller varken konserveringsmedel eller andra tillsatser. Kiselgelen binder gaser och retande substanser i mag-tarmsystemet samt skyddar magens och tarmens slemhinnor, vilket har positiv effekt på flera typer av mag-tarmproblem.

2QR-komplex, prebiotika & psyllium

Detoxner innehåller en bioaktiv förening som utvinns av växter, prebiotika och psylliumfibrer som kallas 2QR. Föreningen neutraliserar de skadliga bakterierna i tarmfloran samtidigt som de stöder utvecklingen av de goda bakterierna som vi behöver för att må bra. Det gör att balansen i tarmen neutraliseras och flera symtom som uppsvälldhet, förstoppning, diarré och andra IBS-liknande symtom lindras.

bild linnea ibs

Ny behandlingsmetod hjälpte Linneas IBS​

En besvärlig mage som satte stopp för sociala aktiviteter har länge varit vardag för Linnea, 25 år. Gaser, förstoppning och stundtals lös mage var vanliga bekymmer. Sedan hon testade en speciell behandlingskur mot IBS-symptom har hon fått ett helt annat liv.

IBS? Detta ska du äta och undvika​

Många mag- och tarmproblem påverkas av livsstil och kostvanor, detta gäller inte minst vid IBS. Vad vi äter och hur vi äter har stor betydelse för IBS-magen. Här får du vilken mat du bör äta – och undvika – vid IBS samt tips på naturliga hjälpmedel.

ibs mage 2

Få hjälp med IBS-magen – 11 tips​

Att ha IBS innebär att man har en störd mag- och tarmfunktion. Uppemot 20 procent av befolkningen i Sverige beräknas ha magproblem som är kopplade till IBS.
Här är tipsen som hjälper dig att leva ett bra liv med IBS.