Här är tipsen som hjälper dig leva ett bra liv med IBS
Få hjälp med IBS-magen - 11 tips
Att ha IBS innebär att man har en störd mag- och tarmfunktion. Uppemot 20 procent av befolkningen i Sverige beräknas ha magproblem som är kopplade till IBS.
Här är tipsen som hjälper dig att leva ett bra liv med IBS.
IBS är förkortningen av irritable bowel syndrome som översätts till lättretlig eller överkänslig tarm. Att vara drabbad av IBS innebär att man har en funktionell störning i mag- och tarmkanalen. När magens och tarmens funktion är störd påverkar det hela matsmältningssystemet. Magknip, uppsvälldhet och gaser är vanliga symptom vid IBS – liksom förstoppning, diarré och illamående. Det finns inget botemedel mot IBS, däremot kan symptombilden förbättras och livskvaliteten öka genom förändringar av livsstils- och kostvanor samt med naturliga hjälpmedel.
Få hjälp att leva med IBS
IBS kan inte botas men med livsstilsförändringar, kostomlägg och naturliga hjälpmedel kan symptomen lindras och livskvaliteten öka. Här är några tips.
-
Eftersträva regelbundna toalettbesök
Att tömma tarmen regelbundet är viktigt för en fungerande tarm., allt ifrån två gånger dagligen till varannan dag anses normalt.
-
Magdagbok
Att skriva en magdagbok är ett bra sätt att få en bild av hur just din mage mår över tid, det kan också vara bra att ha koll på inför ett läkarbesök. Skriv dagligen ner vad du äter, tidpunkter för när du har ätit, hur magen har mått, vilka symptom du haft, hur svåra symptomen varit och när det blev bättre igen.
-
Uteslut triggers (FODMAP)
Dina kostvanor har stor betydelse vid IBS, att utesluta livsmedel som är dåligt absorberade och därför orsakar jäsning och gaser, göder dåliga bakterier och rubbar tarmens fuktbalans är a och o. FODMAP är en kostbehandling vid IBS där man utesluter fyra sorters kolhydrater, dessa är laktos, fruktos, oligosackarider och polyoler (sockeralkoholer).
Läs mer om FODMAP här. -
Hjälp matsmältningen
För att underlätta matsmältningen rekommenderas att man äter små och regelbundna måltider snarare än några få stora. Se till att äta i lugn och ro och tugga maten ordentligt.
-
Drick örtte istället för kaffe
Skippa eller dra ner på kaffet, drick istället örtte med kamomill, fänkål, anis eller kummin. Kaffe är starkt för magen medan örtte kan hjälpa matsmältningen och minska gaser i magen.
-
Lugna magen med kiselgel
Kiselgel är som bomull för magen, använd den vid behov eller så ofta du behöver. Silicea Mag-Tarm är en naturlig kiselgel som lugnar uppblåst och orolig IBS-mage i upp till fyra timmar. Gelen har också en positiv effekt på andra vanliga IBS-symptom och halsbränna. Den finfördelade kiseln tillsammans med syre och vatten binder gaser och andra substanser i mage och tarm samt skyddar slemhinnorna i mag- och tarmkanalen.
Läs mer om Silicea Mag-Tarm här -
Motionera
Genom att regelbundet motionera förbättras allmänhälsan och tarmrörligheten. Bland IBS-patienter är stress, ytlig andning och spänd mage vanligt, vilket kan påverka tarmfunktionen. Fysisk aktivitet är ett bra sätt att minska spänningar, förbättra andningen och minska stresskänsligheten i kroppen.
-
Stressa ner
Det är inte utan anledning som IBS kallas för ”stressmage”. När vi stressar fungerar matsmältning, tarmrörelser och näringsupptag sämre och förvärrar därmed symptomen vid IBS. Försök att hitta sätt för hur du kan minska stressen i vardagen. Yoga, mindfulness och andningsövningar kan hjälpa.
-
Ta hand om din psykiska hälsa
Vårt psykiska välmående hänger ihop med tarmen och IBS. Magen är vår “andra hjärna” och har stor påverkan på hur vi mår. Forskning har visat att magen och hjärnan kommunicerar via det autonoma nervsystemet. Samtidigt har man hittat serotoninreceptorer i tarmarna och visat att 95 procent av kroppens serotonin produceras i tarmen. Det innebär att exempelvis depressioner och nedstämdhet påverkas mycket av hur tarmen mår.
-
Ta hjälp av appar och facebook-grupper
Det finns flera olika facebookgrupper att gå med i samt appar att ladda ner för att underlätta och ta del av ny forskning på området. Att dela sina upplevelser och få tips från andra i samma situation kan vara lärorikt och även ett bra stöd.
Kiselgel
Silicea Mag-Tarm gel innehåller finfördelat mineraliskt kisel. Kiselgelen består av kisel, syre och vatten. Den är naturlig och innehåller varken konserveringsmedel eller andra tillsatser. Kiselgelen binder gaser och retande substanser i mag-tarmsystemet samt skyddar magens och tarmens slemhinnor, vilket har positiv effekt på flera typer av mag-tarmproblem.
2QR-komplex, prebiotika & psyllium
Detoxner innehåller en bioaktiv förening som utvinns av växter, prebiotika och psylliumfibrer som kallas 2QR. Föreningen neutraliserar de skadliga bakterierna i tarmfloran samtidigt som de stöder utvecklingen av de goda bakterierna som vi behöver för att må bra. Det gör att balansen i tarmen neutraliseras och flera symtom som uppsvälldhet, förstoppning, diarré och andra IBS-liknande symtom lindras.
Ny behandlingsmetod hjälpte Linneas IBS
En besvärlig mage som satte stopp för sociala aktiviteter har länge varit vardag för Linnea, 25 år. Gaser, förstoppning och stundtals lös mage var vanliga bekymmer. Sedan hon testade en speciell behandlingskur mot IBS-symptom har hon fått ett helt annat liv.
IBS? Detta ska du äta och undvika
Många mag- och tarmproblem påverkas av livsstil och kostvanor, detta gäller inte minst vid IBS. Vad vi äter och hur vi äter har stor betydelse för IBS-magen. Här får du vilken mat du bör äta – och undvika – vid IBS samt tips på naturliga hjälpmedel.
Ballongmagen kan vara IBS – här är 7 vanliga symptom
Svullen mage kan vara ett tecken på IBS, liksom ont i magen och oregelbundna toalettbesök. 15-20 procent av Sveriges befolkning lider av magproblem som kan kopplas till IBS.
Här är symptomen du ska ha koll på samt tips på hjälp.