IBS? Detta ska du äta och undvika
Många mag- och tarmproblem påverkas av livsstil och kostvanor, detta gäller inte minst vid IBS. Vad vi äter och hur vi äter har stor betydelse för IBS-magen. Här får du vilken mat du bör äta – och undvika – vid IBS samt tips på naturliga hjälpmedel.
IBS är förkortningen av Irritable bowel syndrome som översätts till lättretlig eller överkänslig tarm. Att vara drabbad av IBS innebär att man har en funktionell störning i mag- och tarmkanalen. Varför man drabbas av IBS är ännu inte kartlagt men det finns faktorer som man misstänker kan vara bidragande, till dessa hör bland annat magsjuka, antibiotika, förändringar i funktionen av tarmens muskler, mikroorganismer och nerver tillsammans med samspelet med nerver till och från hjärnan. Likaså är den psykiska hälsan och arv faktorer som misstänks kunna trigga IBS.
Kostens betydelse vid IBS
Vad man vet är att kosten har stor betydelse för symptombilden och dess svårighetsgrad vid IBS. När magens och tarmens funktion är störd påverkar det hela matsmältningssystemet. Magknip, uppsvälldhet och gaser är vanliga symptom vid IBS, samtliga förvärras då man äter mat som tarmen inte klarar av att bryta ner ordentligt.
Ta hjälp av FODMAP
FODMAP är en kostbehandling vid IBS som går ut på att man utesluter kolhydrater som är dåligt absorberade och därför orsakar jäsning och gaser när de når tjocktarmen. Dessa kolhydrater är indelade i fyra grupper – laktos, fruktos, oligosackarider och polyoler (sockeralkoholer).
Laktos (mjölksocker)
Laktos kan ge problem även om man inte är laktosintolerant. Det spjälkas och absorberas i tunntarmen med hjälp av enzymet laktas, om detta inget fungerar som det ska når laktosen tjocktarmen och blir mat för bakterier där. Resultatet blir gaser, uppblåsthet och diarré.
Välj
Laktosfria produkter, mandelmjölk, kokosmjölk, rismjölk, fetaost, halloumi, mozzarella, smör.
Undvik
Mjölk, fil, yoghurt, glass, mascarpone, ricotta, färskost, sojamjölk (används ofta som ersättare till mjölk men tåls ofta inte av personer med IBS).
Fruktos (fruktsocker)
Fruktos är svårspjälkat för de flesta med IBS, särskilt svårspjälkade är de livsmedel som innehåller mer fruktos än glukos då fruktos tas upp bättre i tarmen med hjälp av glukos. Ospjälkad fruktos fortsätter den ner i tarmen och jäser
Välj
Apelsin, ananas, citron, blåbär, hallon, kiwi, mandarin, granatäpple, jordgubbar, banan (inte övermogen)
Undvik
Äpple, päron, vattenmelon, aprikos, persika, nektarin, mango, honung, fruktjuice, fruktsallad, torkad frukt.
Oligosackarider (sammansatta sockerarter)
Oligosackarider, även kallat prebiotika, är i vanliga fall bra för magen men kan ge problem för de med IBS då oligosackariderna inte spjälkas i tarmen utan når tjocktarmen i sin ursprungliga form där de förutom att fungera som näring till tarmbakterierna även orsakar jäsning.
Välj
Potatis, quinoa, ris, aubergine, grönsallad, spenat, gurka, tomat, morot, grönkål, haricot verts, mangold, paprika, palsternacka, zucchini.Undvik
Bönor, sojabönor, linser, kikärtor, jordärtskocka, bulgur, couscous, råg, vete, rödkål, rödbetor, sparris, selleri, vitlök, purjolök, lök.
Polyoler (sockeralkoholer)
Sockeralkoholer är en typ av polyoler som vanligen förekommer i sötningsmedel men också naturligt i vissa livsmedel. Överdriven konsumtion kan ha en laxerande effekt för de flesta, vid IBS kan även små mängder ha en laxerande effekt.
Välj
Aspartam, dextros, glukos, socker, stevia, sukralos.
Undvik
Avokado, blomkål, svamp, majs, sockerärtor, erytriol, glycerol, mannitol, maltitol, sorbitol, xylitol, isomalt.
Hjälpmedel och tilllskott vid IBS
Det finns några registrerade läkemedel som kan lindra vid IBS men det finns också några finns naturliga hjälpmedel som kan hjälpa att mildra och lindra IBS-symptom. Det som idag finns på Apotek och även i hälsokosthandeln är båda registrerade medicintekiska prrodukter trygga att använda då de har har en dokumenterad effekt vid IBS och andra magproblem och är helt naturliga.
Silicea Mag-Tarm ger snabb lindring genom att den naturliga kiselgelen binder gaser, skadliga bakterier och deras gifter och transporterar ut dessa på naturlig väg. Gelen lägger sig även som en lugnande och skyddande hinna på tarmslemhinnan.
Förutom att identifiera och utesluta livsmedel som du inte tål är det viktigt att:
- Ät små måltider ofta
- Tugga maten ordentligt
- Ät i lugn och ro, kasta aldrig i dig maten
- Undvik kaffe, alkohol, starka kryddor och fet mat
Kiselgel
Silicea Mag-Tarm gel innehåller finfördelat mineraliskt kisel. Kiselgelen består av kisel, syre och vatten. Den är naturlig och innehåller varken konserveringsmedel eller andra tillsatser. Kiselgelen binder gaser och retande substanser i mag-tarmsystemet samt skyddar magens och tarmens slemhinnor, vilket har positiv effekt på flera typer av mag-tarmproblem.
2QR-komplex, prebiotika & psyllium
Detoxner innehåller en bioaktiv förening som utvinns av växter, prebiotika och psylliumfibrer som kallas 2QR. Föreningen neutraliserar de skadliga bakterierna i tarmfloran samtidigt som de stöder utvecklingen av de goda bakterierna som vi behöver för att må bra. Det gör att balansen i tarmen neutraliseras och flera symtom som uppsvälldhet, förstoppning, diarré och andra IBS-liknande symtom lindras.
Ny behandlingsmetod hjälpte Linneas IBS
En besvärlig mage som satte stopp för sociala aktiviteter har länge varit vardag för Linnea, 25 år. Gaser, förstoppning och stundtals lös mage var vanliga bekymmer. Sedan hon testade en speciell behandlingskur mot IBS-symptom har hon fått ett helt annat liv.
Ballongmagen kan vara IBS – här är 7 vanliga symptom
Svullen mage kan vara ett tecken på IBS, liksom ont i magen och oregelbundna toalettbesök. 15-20 procent av Sveriges befolkning lider av magproblem som kan kopplas till IBS.
Här är symptomen du ska ha koll på samt tips på hjälp.
Få hjälp med IBS-magen – 11 tips
Att ha IBS innebär att man har en störd mag- och tarmfunktion. Uppemot 20 procent av befolkningen i Sverige beräknas ha magproblem som är kopplade till IBS.
Här är tipsen som hjälper dig att leva ett bra liv med IBS.